Malatya Elaziğ Diyarbakır Özel Direksiyon 5314952012 - 25TL

Yayınlanma Tarihi: 03-01-2015 18:43:50 | İlan Sahibi: tarık öz | ŞEHİR: Malatya | ADRES: yeşilyurt |

Uzm. Dir.İst.AyğÖğr. TARIK ÖZ 0531 495 20 12

malatya.elazığ.diyarbakır.mardin.batmam.illerde eğitim verilmektedir.

Milli Eğitim Bakanlığından Sertifikalı Uzman Direksiyon, Motor, Trafik ve Çevre Bilgisi Öğretmeni İleri
(Güvenli ve Ekonomik) Sürüş, Defansif Güvenli Sürüş Teknikleri, Uzman Usta Öğretici Öğreticisi
Ehliyetiniz var araç kullanamıyorsanız doğru adrestesiniz. Pist eğitmeninden rahat ve kolay kendinize güven duyarak araç kullanabilirsiniz. Ulaştırma hizmetleri üniversitesini bitirip 10 senedir direksiyon eğitimi veriyorum. M.E.B .sertifikalı sürücü kursundan, sonra sürüş teknikleri eğitim pistlerde ileri sürüş teknikleri eğitimleri sonucunda firma, Şirket çalışanlarına araç kullanmayı bilen-bilmeyen kişilere farklı eğitimler verecek kapasitede olan Bay Eğitmenim.
Ulaştırma Hizmetleri Üniversitesi Uzmanlık Dersleri:
Genel Trafik Bilgisi-I, Genel Trafik Bilgisi-II, Temel Sürücülük Eğitim-I, Temel Sürücülük Eğitimi-II, Uygulamalı Sürücülük Eğitimi-I, Uygulamalı Sürücülük Eğitimi-II, İlk Yardım ve Sağlık Bilgisi-I, İlk Yardım ve Sağlık Bilgisi-II, İleri Sürücülük Teknikleri, , Taşıt Motorları, Harita Yol Bilgisi, Sürücülük Psikolojisi, Ulaştırma Sistemleri, İş Güveliği, Görgü Kuralları, İletişim, Taşıt Mekaniği, Otobüs Teknik Sistemleri, Seyahat Acenteciliği, Ulaştırma Mevzuatı, Çevre ve Sorumluluk, Taşıt Elektrik Sistemi, Kitle Taşımacılığı, Halkla İlişkileri, Turizm Taşımacılığı, Otobüs İşletmeciliği, Araç ve Yol Güvenliği.
PROFESYONELLER FARK YARATIR BİLGİ VE DENEYİMİNE GÜVENDİĞİNİZ KİŞİDEN DİREKSİYON EĞİTİMİ ALIN.UNUTMAYIN PROFESYONELLER FARK YARATIR.TRAFİKTE EĞİTİM BİZİM İŞİMİZDİR.
İYİ SÜRÜCÜ; KURALLARA UYAN,TRAFİĞİ İYİ OKUYAN, MECBUR KALMADIKÇA RİSKE GİRMEYEN,İNSANA SAYGI ve SEVGİ DUYAN, DİKKAT EDEN, BAŞKALARINI DA ENAZ KENDİSİ KADAR DÜŞÜNEN SÜRÜCÜDÜR.
HAYATIMIZ DA İNSANLIĞIMIZ DA EVLATLARIMIZ DA EMANETTİR.
TRAFİKDEKİ DAVRANIŞLARIMIZ, KÜLTÜR SEVİYEMİZİ GÖSTERİR.
HEDEFİMİZ: Baylara ve Bayanlara trafikte güvenli ve huzurlu bir şekilde sürüş yapmalarını sağlamaktır.Ayrıca seri ve hızlı bay ve bayan şoför olabilmenize de yardımcı olmaktır.Bunu sağlayabilmek için ise en çok ihtiyacınız olan şey özgüven dir.Sizlere hem direksiyon dersi hemde psikolojik destek vererek özgüveninizi tamamlıyoruz.Şehir içi yoğun trafikte sürüş, Çevre Yolu ve Park ,Rampa Kalkış teknikleri ayrıca seri ve hızlı sürüş teknikleri ile sizlere trafikte sürüş yapmanın güzelliğini profesyonel bir biçimde uygulayacağız .
Eğitimin yedek pedalı olmayan araçta kendi aracına alışması açısından daha gerçekçi olacaktır. Özel eğitim araçlarında eğitmeni yan pedalları rahatça kullanabileceğinden dolayı , farkında olmadan kendinizin aracı kullandığınızı sanabilirsiniz. İleride sizin kullanmayacağınız araçta eğitim almanız, eğitim sonunda kendi aracınıza geçtiğinizde sizi tedirgin eder ve cesaretsizin kaybolmasına sebep olabilir.
UZMAN USTA DİREKSİYON EĞİTMENİ ÖĞRETİCİSİ
BAŞLANGIÇ SEVİYESİNDEN İLERİ SÜRÜŞ SEVİYESİNE KADAR EĞİTİMLERİN TAMAMI. DİREKSİYON
DERSLERİNDE KALİTE, GÜVEN VE BAŞARIYI YAKALAYIN


Arkadaşlar; Özellikle, araç kullanmak gibi ömrünüz boyunca ihtiyaç duyacağınız bir konuda, sıradan sürücülerden değil, bu işin eğitimini almış profesyonel direksiyon öğretmenlerinden eğitim alarak doğru olanı yapınız.

Deneyim, 10 Yıllık tecrübenin yanında, arazi taşıtları ve otomatik vitesli araçların teknik eğitimleri ve fiili olarak kullanma eğitimlerinin verilmesi.

Direksiyon, şehir içi yoğun trafikte araç kullanma, rampada kavramayla kalkış, trafiği okuma, çoklu bakış tekniği, park etmenin formülü ve geri gitme teknik eğitimlerini alarak kısa zamanda trafiğe çıkabilirsiniz.

Trafiğe; sorunsuz, kendinizden emin, kafanızda soru işareti kalmadan, kendinize, sevdiklerinize ve başkalarına zarar vermeden çıkmak için ihtiyacınız olan tüm eğitimleri başlangıç seviyesinden, ileri sürüş seviyesine kadar eksiksiz olarak veriyorum.

Derslerim; Doğru ve emniyetli araç kullanma ve sürüş tekniklerini içermektedir. Aktif şehir içi trafiğinde, kavşak yollarda, dönüşlerde, çevre yolu, otoyol, minibüs yolu ve gerekirse da uygulamalı olarak vermekteyim.

Bununla beraber, araç kullananların genel sorunu olan park etmeyi ( kaldırıma paralel, iki araç arası ve varsa öğrencinin kapalı garajına) formülüyle birlikte kısa zaman da öğretiyorum.
Uzman ve profesyonel olmak ;Bir eğitmenin eskiden gelen babadan kalma bildiklerini öğretmekten çok,eğitim alması kendini geliştirmesini gerektirir. Eğitim verecek kişiyi deneyimlerinden, daha önce eğitim alan kişilerden araştırarak tercih etmelidir. Her hoca uzman, her hoca ileri sürüş teknikleri eğitmeni olduğunu idda ediyor. Eğitim alacağınız kişinin profesyonel olduğunu belirleyen belgesi olup olmadığına emin olmadan eğitim almayın. Sürücü olmak pratik gerektirir
Arkadaşlar; Özellikle, araç kullanmak gibi ömrünüz boyunca ihtiyaç duyacağınız bir konuda, sıradan sürücülerden değil, bu işin eğitimini almış profesyonel direksiyon öğretmenlerinden eğitim alarak doğru olanı yapınız.
Direksiyon dersi, sadece araba sürme, teknik eğitimiyle sınırlı değildir. Teknik sürüş eğitimlerinin yanında öğrencinin, trafiğe sosyo-psikolojik açıdan da hazır hale gelmesi için ihtiyacı olan eğitimleri, derslerimiz esnasında tam ve eksiksiz olarak veriyoruz.
Direksiyon dersi, şehiriçi yoğun trafikte araç kullanma, rampada kavramayla kalkış, trafiği okuma, çoklu bakış tekniği, park etmenin formülü ve geri gitme teknik eğitimlerini alarak kısa zamanda trafiğe çıkabilirsiniz.
Trafiğe; sorunsuz, kendinizden emin, kafanızda soru işareti kalmadan, kendinize, sevdiklerinize ve başkalarına zarar vermeden çıkmak için ihtiyacınız olan tüm eğitimleri başlangıç seviyesinden, ileri sürüş seviyesine kadar eksiksiz olarak veriyorum.

UZMAN USTA DİREKSİYON EĞİTMENİ ÖĞRETİCİSİ
MANUEL VİTESLİ ARAÇ KULLANMA. TEMEL DİREKSİYON EĞİTİM NOTLARI

1 – HAZIRLIK
2 – KALKIŞ YAPMAK
3 – SÜRÜŞ ESNASINDA YAPILMASI GEREKENLER
4 – GERİ GİTMEK. GERİ MANEVRA YAPMA KURALLARI
5 – ( U ) DÜNÜŞÜ YAPMAK
6 – DURMAK. DURMA KURALLARI
7 – ARACI EMNİYETE ALMA VE ARACI TERK ETMEDEN ÖNCE YAPILMASI GEREKEN İŞLEMLER

1 – HAZIRLIK
Araca ilk bindiğinizde yapmanız gereken işlemler.
1 - Aracın kapısını sol elinizle açıp, sağ ayağınızla araca bininiz.
2 - Önce, oturduğundunuz koltuğu ayarlayınız. Koltuğu ayarlamak için;
A - Sol elinizle koltuk ayar mandalını tutup yukarı doğru çekiniz.
B - Sağ elinizle de direksiyondan yardım alarak koltuğu ileri-geri hareket ettirmek suretiyle, koltuğunuzu aracı rahatlıkla kullanabileceğiniz bir konuma getiriniz. Ayar mandalını bırakınız.
3 - Aracın dikiz aynalarını ayarlayınız. Sağ elinizle iç dikiz aynasını, sol elinizle de sol dikiz aynasını, arkadan gelen araçları ve yolu iyice görebileceğiniz şekilde ayarlayınız.
4 - Emniyet kemerini takınız.
5 -Aracı çalıştırmak için vitesi boşa alınız. Bu işlemi yapmak için debriyaj pedalına sol ayağınızla sonuna kadar basınız ve vites kolunu boş konumuna getiriniz. Debriyaj pedalına tam olarak basmadan kesinlikle vites koluyla oynamayınız.

DİKKAT :Aracın vitesi, çalıştırma esnasında kesinlikle boşta ve debriyaja basılı olmalıdır.
6 - Aracı çalıştırmak için kontak anahtarını saat dönüş yönünde çeviriniz, gösterge lambaları yanacaktır.
A - Daha sonra aynı yönde anahtarı çevirince marşa basılır. Marşa basınız. Aracın motoru çalışsın yada çalışmasın 2-3 saniyeden fazla marşa basılı tutmayınız. Araç çalışmaz ise işlemi yeniden tekrarlayınız.
2 – KALKIŞ YAPMAK
Yukarıdaki işlemleri yerine getirdikten sonra
1 - Kalkış için sola sinyal veriniz.
2 - Debriyaja tam basıp aracı birinci vitese takınız. El frenini indiriniz. Bu durumda sağ ayağınız fren pedalına basılı olmalıdır.
3 - Aynalardan yolu kontrol edin yol boş ve uygun ise kalkışınızı yapın, kalkmak için,
4 - Debriyaj pedalını yumuşak bir şekilde bırakırken sağ ayağınızla gerektiği kadar da gaza basınız. Aracınız hareket etmeye başladığı anda debriyaj pedalını birden bire bırakmayınız, pedal yukarı hareketini tamamlayana kadar ayağınızı pedalın üzerinden kaldırmayınız.
5 - Kalkıştan sonra yolun sağından sürüşünüze devam ediniz.
6 - Birinci vites kalkış vitesidir.Zorunlu haller dışında, kalkıştan hemen sonra aracınızı ikinci vitese geçiriniz. ( Yaklaşık 3-4 araç boyu bir mesafede ikinci vitese geçmeniz gerekir. )
3 – SÜRÜŞ ESNASINDA YAPILMASI GEREKENLER
1 - Trafik kurallarına uyunuz.
2 -Aynalardan yolu kontrol ediniz,dönüş sinyallerini veriniz.
3 -Trafiği tehlikeye düşürecek gereksiz ikaz ve işaretler yapmayınız.
4 -Gerektiğinde vites büyültün veya küçültünüz.
5 - Zorunlu haller ( Sollama vb. ) dışında yolun sağından sürüşünüze devam ediniz.
4 – GERİ GİTMEK. GERİ MANEVRA YAPMA KURALLARI
1 -Araçla geri gidilirken sağ sinyal lambası yakılır.
2 - Debriyaja basıp aracı geri vitese takınız. Bu durumda geri vites lambaları
PROFESYONELLER FARK YARATIR
BİLGİ VE DENEYİMİNE GÜVENDİĞİNİZ KİŞİDEN DİREKSİYON EĞİTİMİ ALIN.

UNUTMAYIN PROFESYONELLER FARK YARATIR.

TRAFİKTE EĞİTİM BİZİM İŞİMİZDİR.




EĞİTİM PROĞRAMI:
1) araç tanıtımı
2) duruş kalkış çalışmaları
3) vites kullanımında pratiklik oluşturma
4) şerit çalışmaları ve sollama kuralları
5) aynaları doğru ve aktif kullanma
6) geri vites ve park çalışmaları
7) otobanda araç kullanımı
8) akan trafik ve yoğun trafikte araç kullanma
9) öğrencinin belirlediği güzergahta çalışma
10) isteğe göre şehirlerarası eğitim
11) akaryakıt istasyonlarına giriş çıkış çalışmaları
12) gece sürüşü
13) heyecan kontrolü sağlama ve reflexs oluşturma
*******alanında uzman bay direksiyon eğiticilerinden eğitim almanın farkını yaşamak isterseniz..***********TRAFİKTE EĞİTİM BİZİM İŞİMİZ ....
PROFESYONELER FARK YARATIR.EHLİYETİNİZ VAR ARAÇ KULLANAMIYORSANIZ DOĞRU ADRESTESİNİZ.PİST EĞİTMENİNDEN GÜVENLİ TEMEL SÜRÜŞ EĞİTİMİYLE RAHAT VE KOLAY ARAÇ KULLANABİLİRSİNİZ
DİREKSİYON DERSLERİ
1 – Bir ders kesintisiz 120 Dakikadır.
2 – Ders başlamadan önce öğrenciye, haftalık ders günleri ve saatleri bildirilir.
3 – Öğrenciye, direksiyon eğitim seviyesine göre hazırlanmış konulu ders programı verilir.
4 – Direksiyon dersleri, ders programına uygun olarak yapılmaktadır.
5 – Derslerin tamamı şehir içi trafiğinde olmaktadır. ( İlk ders yoğun olmayan yollardadır.)
6 – Programa uygun olarak yapılan eğitimin, teorik ders notları öğrencilere verilmektedir.
7 –Güzergahlarımız içinde bulunan öğrencilerin, direksiyon dersleri, istedikleri yerde başlar ve yine güzergahlarımız içinde istedikleri yerde biter. Veya adreslerinde başlayıp, adreslerinde bitirilir.
8– Dersler genel olarak, öğrencinin muhtemel araç kullanacağı yer ve yollarda yapılır.
İsteğiniz doğrultusunda, başlangıç seviyesinden sonra kendi aracınızla da eğitim veriyorum.
DİREKSİYON EĞİTİMİ SEVİYELERİ
1 - BEGINNER / BAŞLANGIÇ SEVİYESİ DİREKSİYON EĞİTİMİ
2 - ELEMENTARY / TEMEL SEVİYE DİREKSİYON EĞİTİMİ
3 - INTERMEDIATE / ORTA SEVİYE DİREKSİYON EĞİTİMİ
4 - ADVANCED / İLERİ SEVİYE DİREKSİYON EĞİTİMİ
Yeni başlayacak arkadaşlar genel olarak beş veya altı ders sürecek olan ilk iki kurluk eğitim sonucunda kendi başlarına trafiğe çıkacak seviyelere gelebilirler.
DİREKSİYON EĞİTİMİ SÜRELERİ
Beginner / Başlangıç seviyesi direksiyon eğitimi süresi 3 Ders ( 6 saat ) tir.
Elementary / Temel seviye direksiyon eğitimi süresi 3 Ders ( 6 saat ) tir.
Intermediate / Orta seviye direksiyon eğitimi süresi 5 Ders ( 10 saat ) tir.
Advanced / İleri seviye direksiyon eğitimi süresi 5 Ders ( 10 saat ) tir.
1. GÜN DERSTE : DUR KALK,DİREKSİYON
2. GÜN DERSTE: DUR KALK, DİREKSİYON,KAVŞAKLAR
3.GÜN DERSTE: DUR KALK, DİREKSİYON,KAVŞAKLAR,TRAFİK BİLGİSİ
4.GÜN DERSTE:DUR KALK, DİREKSİYON,KAVŞAKLAR,TRAFİK BİLGİSİ,PARK
5.GÜN DERSTE :SINAV PARKURU DEVAMLI TAM TUR
Not: Öğrenmek kişiden kişiye farklılıklar göstermektedir. Ders süreleri, tamamen tecrübelerden yola çıkılarak verilmiştir. Herkesin farklı becerileri olduğu gibi, algılama ve uygulamalarda da farklılıklar olabilir. Bu durumu, her zaman göz önünde bulundurunuz. Seviyelerin ders süreleri, öğrencinin kendi direksiyon seviyesine, trafik tecrübesine, daha önce az da olsa araç kullanıp kullanmadığı durumuna göre değişebilir
PARK ETME EĞİTİMİFORMÜLLERİYLE PARK ETME EĞİTİMİ TEKNİKLERİ
Araç kullananların genel sorunu olan park etme tekniklerinden;
1-Kaldırıma paralel iki araç arasına geri manevra yaparak park etme
2-Kaldırıma dikey iki araç arasına geri manevra yaparak park etme
3-Kaldırıma dikey iki araç arasına önden girerek park etme
4-Kaldırıma 45 derece açılı iki araç arasına önden girerek park etme
5-Otoparklarda, alışveriş merkezleri kapalı dar park alanlarında iki araç arasına geri manevra yaparak park etme tekniğini ve varsa; Öğrencinin kapalı garajına park etmeyi formülüyle birlikte kısa zaman da öğretiyorum. Kendi yazmış olduğum formülleri uygulayarak, kısa zamanda park etmeyi öğrendiğinizde; Park etmek hiç bu kadar kolay ve zevkli olmamıştı… Diyeceğinizden emin olabilirsiniz.
ÖNEMLİ NOT: Park etme eğitiminizi eksik almayınız. Oto gaz yakıt sistemli araçlar AVM lerin kapalı otoparklarına girmeleri yasaktır. Eğitim aracınızda bu durumu kontrol ediniz. Bire bir park etmek önemlidir. Benzer park değil, bire bir park eğitimi alınız. Kendi aracınızı park edeceğiniz yerlerde, kesinlikle park çalışınız.


Uzm. Dir. Öğr. TARIK ÖZPİRİNÇÇİ
Örnek formül:1 – KALDIRIMA PARALEL İKİ ARAÇ ARASINA GERİ MANEVRA YAPARAK PARK ETMENİN FORMÜLÜ: B=A&C (DR 1’15’’) B-0,50 (DL 1’15’’=0) B-0,50 (DL 1’15’’)B-0,50. A=B=C
DİREKSİYON&SÜRÜŞ TEKNİKLERİ EĞİTİMİ M.E.B ONAYLI BELGELİ EĞİTİM BAY /BAYAN
BİLGİ,GÜVEN,SABIR,HOŞGÖRÜ,FELSEFESİNİ BENİMSEYEN;KALİTELİ VE SEVİYELİ DERS ANLAYIŞI,ENGİN BİLGİ BİRİKİMİ İLE BAY/BAYAN SİZLERE YOĞUN AKAN TRAFİKTE SÜRÜŞ TEKNİKLERİ,ÖZEL ŞARTLAR VE DURUMLARDA YAPILMASI GEREKENLER,ARAÇ HAKKINDA TEKNİK BİLGİ VEREREK SİZLERİ DONANIMLI BİRER SÜRÜCÜ OLARAK EĞİTMEKTEDİR.
ÖZEL DİREKSİYON EĞİTİMİ UZMANLIK İSTER...
» Size, sizin ve başkalarının can güvenliği için;
» Araç hakkında doğru bilgileri,
» Araç kullanma davranış şeklini,
» Doğru şartlanmayı,
» Çalışma sonucu elde ettiğiniz tecrübelerinizle hatasız ve başkalarının hatasını engelleyen iyi bir sürücü olmayı,
» İstanbul trafiğinde araç kullanmayı,
» Tüm kuralları ve ileri sürücülük tekniklerini öğretmekteyiz.
FORMÜLLERİYLE PARK ETME TEKNİĞİ DERSLERİ
1 – Bir ders kesintisiz 120 Dakikadır.
2 – İlk derste öğrenciyle beraber karar verilen, ders günleri ve saatleri teyit edilir.
3 – Öğrenciye, formülleriyle park etme tekniği ders programı verilir.
4 – Park etme teknikleri eğitimi, ders programına uygun olarak yapılmaktadır.
5 – Formülleriyle park etme eğitiminin, teorik ders notları öğrencilere verilmektedir.
6 – Park etme dersleri; Hayali, benzer, varsayım üzerine, iki duba arasına, olabilir ve olasılıklar üzerine yapılmaz. Bire bir trafikte ve öğrencinin kendi park edeceği yerler olan özel park yeri, site içi, avm, market, cadde ve sokaklarda uygun park yerlerine park ederek yapılır.
7 – Park etme eğitimleri genel olarak, öğrencinin adresinde başlayıp yine aynı yerde biter. Aşağıda belirtilen güzergahlar içinde olan öğrenciler için geçerlidir.
8 – Dersler genel olarak, öğrencinin muhtemel araç kullanacağı yer ve yollarda yapılır.
Park etme dersleri genellikle öğrencinin kendi aracıyla verilir.
Not: Öğrencinin kendi aracı yoksa dersler, kendi eğitim aracımızla yapılır.
*PROFESYONEL EĞİTİM SÜRÜŞ TEKNİKLERİ EĞİTİMİ
*DİREKSİYON BAŞINDA ÖFKE KONTROLÜ
*TRAFİK İŞARET VE İŞARETCİLERİNİ KAVRAMA
*ARAÇ VE AKSANLARI KULLANMA VE ÖĞRENME
*AKAN TRAFİKTE ARAÇ KULLANMANIN TEKNİKLERİ
*TRAFİK PSİKOLOJİSİ KAVRAMA VE ÖĞRENME

Mutlaka eğitimciden öğrenin.(Bunun şakası yok)
! HER KALDIĞINIZ SINAV İÇİN ÜÇRET ÖDEMEYİN TEK SEFER DE GEÇİN!
DİPLOMA VE SERİFİKALARIMIZLA DERSLERE GİRİP YALAN YANLİŞ OLMADAN GÖZLERİNİZLE GÖRÜP GÜVEN LE PROFYOSYENEL EĞİTİM ALACAKSINIZ
Milli Eğitim Bakanlığından Sertifikalı Uzman Direksiyon, Motor, Trafik ve Çevre Bilgisi Öğretmeni İleri (Güvenli ve Ekonomik) Sürüş, Defansif Güvenli Sürüş Teknikleri,Park Etme Teknikleri eğitim uzmanı

USTA DİREKSİYON İLERİ SÜRÜŞ TEKNİKLERİ ARAÇ YOL GÜVENLİĞİ EĞİTMENİ ÖĞRETİCİSİUZMANI
TARIK ÖZPİRİNÇÇİ


GİRİŞ
Dünyada teknolojinin gelişmesi diğer sektörlerde olduğu gibi otomotiv sektörünün de hızla ilerlemesini sağlamaktadır. Zaman içinde estetikliğin, ekonominin yanında güvenlik faktörü de taşıt tasarımında önem kazanmıştır.
Günümüzde taşıt sayısının, taşıt hızının artması gibi sebepler taşıt trafiğinin yoğunlaşmasına ve trafik kazalarının artmasına sebep olmaktadır.
Trafik kazaları; taşıtlarla, karayolu üzerinde gerçekleştiğinden öncelikle kazaların önlenmesi, önlenememesi durumunda da kaza sonucu olabilecek her türlü kaybın asgari düzeye indirilmesi için güvenlik önlemleri alınmaktadır ve güvenlik konusu üzerinde bir çok araştırma yapılmaktadır.

TRAFİK GÜVENL İĞİ
Karayolu taşımacılık sisteminin temel amacı; insanları ve eşyaları, güvenli bir şekilde, bir yerden bir yere taşımaktır. Karayolu ile seyahat, hayatımıza büyük bir kolaylık ve rahatlık getirmiştir. Ancak trafik kazaları ve tıkanıklıklar yüzünden, sürücü - taşıt - yol sisteminin işleyişindeki bozulma, dünyada ve özellikle ülkemizde karayolu ulaşımını çok önemli bir problem haline getirmiştir.
Herhangi bir sebeple meydana gelen trafik kazaları; taşıtlarla, karayolu üzerinde gerçekleştiğinden özellikle kazaların önlenmesi; önlenememesi durumunda da kaza sonucu her türlü kaybın asgari düzeye indirilmesi için güvenlik önlemleri alınmakta ve bu konu üzerinde bir çok çalışma tapılmaktadır.
Sürücü psikolojisi üzerinde yapılan araştırmalar, sürekli kaza yapan insanların, aslında, problemin sadece küçük bir bölümünü oluşturduğunu; kazalara karışanların büyük çoğunluğunun sadece bir kaza yapan insanlardan oluştuğunu göstermektedir.
Bunun sebebi sürücünün yanlış karar verme veya yanılması ile sürücü yeteneklerini aşırı yükleyen diğer faktörlerdir (Çetinkaya 2002) .
Yine istatistiksel verilere göre kazaların büyük çoğunluğunun oluşma sebebinin insan kusurlarından kaynaklandığını, araç kusurlarından kaynaklanan sebepleri çok az yer tuttuğunu göstermektedir (K. Trafik Ş. Md. 2001).

Uzm. Dir.İst.AyğÖğr. TARIK ÖZPİRİNÇÇİ

Trafikte Sürücü Davranışları
Günümüzde ölümlerin 1/3'ünü trafik kazaları oluşturmakta. Ülkemizde ise her gün bu sayı artmakta. Trafikte ölümlerin ve yaralanmaların azalması için sürücüler ve yayalara pek çok görev düşüyor.

Trafikte sürücülerin yapması gerekenleri şöyle özetleyebiliriz:
Sürücülerden özellikle ticari araç kullananların, şehrin önemli kavşak, yol, hastahane, terminal, spor alanları, kültür ve alışveriş merkezleri gibi önemli yerleri bilmeleri trafik, çevre, iktisat ve düzen açısından faydalı olacaktır.

Sürücüler trafiğe çıkmadan önce şehir planını göz önüne almalıdır. Zira aynı mesafeye daha kısa sürede ve daha az yakıt harcayarak ulaşması mümkün olacaktır. Rahat ve ucuza yolculuk etmek için araçta şehir haritası ve şehir planını bulunması gerekir. Sürücüler şayet şehirlerarası yola çıkıyorlarsa mutlaka yanlarında karayolları haritası bulundurmaları gerekmektedir.

Sürücülerin ve kıyafetlerinin temiz ve tertipli olması gerekir. Özellikle kamu hizmeti taşımacılığı yapan araçların sürücüleri kılık, kıyafetlerine dikkat etmeleri yolcularla olan diyaloglarında karşılıklı olarak ölçülü ve saygılı davranmaları gerekir.

Sürücülerin tarihi ve turistik yerleri bilmeleri gerekir. Bu yerler en kısa ve uygun gidiş yollarını bilmeleri turist, turizm sektörü ve trafik açısından önemlidir

Sürücülerin araçlarının çevrenin dostu yapmaları için; aracın içi ve dışını temiz ve bakımlı tutmaları gerekir. Bu durum sağlık, güzel görünüm ve aracı kullananlar açısından önemlidir
Sürücü Hataları ve Yanlışları:

1. Trafik ışıklarında üçüncü vitesle kalkış yapmaya çalışmak
2. Arkanızda kuyruk oluşturacak kadar yavaş araç kullanmak
3. Sola dönüş sinyali veren bir aracın sinyalini fark etmeyip onu sollamaya çalışmak
4. Trafik işaretlerini yanlış anlamak ve kavşakta yanlış yöne dönmek
5. Sağa dönerken yanınızdan geçen bir bisiklet ya da araca neredeyse çarpmak

Sürücü İhlalleri ve hızı:

1. Şehir içi yollarda hız sınırını aşmak
2. Solda yavaş giden bir aracın sağından geçmek
3. Otobanda hız limitlerini dikkate almamak
4. Trafik ışığında en hızlı hareket eden araç olmak için yandaki araçlarla yarışmak
5. Virajlı yollarda hızlı araç kullanmaktan hoşlanmak

Sürücü Dikkatsizliği ve Dalgınlığı:

1. Geri geri giderken önceden fark etmediğiniz bir şeye çarpmak
2. Dönel kavşakta dönüş istikametinize uygun olmayan şeridi kullanmak
3. Anayoldan sola dönmek için kuyrukta beklerken, anayol trafiğine dikkat etmekten neredeyse öndeki araca çarpacak duruma gelmek
4. Kaygan bir yolda ani fren veya patinaj yapmak
5. Bir aracı sollarken ya da şerit değiştirirken dikiz aynasından yolu kontrol etmemek


GÜVENLİ SÜRÜCÜLÜK BİLGİLERİ
A. YOLA ÇIKIŞ ÖNCESİ KONTROLLAR
1. Lâstikler 2. Oturma Pozisyonu 3. Ayna Ayarları 4. Frenler 5. Emniyet Kemeri 6. Hava Yastığı
7. Farlar 8. Stop Lâmbaları9. Sürüş Güvenlik Donanımlarının Kontrolü (ABS, ASR, ESP vb.)

GÜVENLİ SÜRÜŞ TEKNİKLERİ İLE İLGİLİ UYGULAMALAR
A. Aracın Güvenlik Donanımları ve Fonksiyonları
B. Oturma Pozisyonu ve Direksiyon Tutuşu
C. Direksiyon Kullanımı ve Sürüş Fiziği
D. Öndeki Aracı Geçme, Geçme ve Yol Verme
E. Farklı Yol Zeminlerinde Fren Teknikleri
F. Virajda Araç Dinamiği ve Savrulma
G. Tehlike Anında Engelin Etrafından Geçme ve Kaçış Manevraları
H. Kaygan Yol Üzerinde Sürüş Tekniği
İ. Yük Ağırlığı ve Ağırlık Merkezine Göre Sürüş Tekniği

SÜRÜCÜLÜKTE PÜF NOKTALAR
-araba stabilizeye girerse fren yapılmaz.
-fren yapılacaksa debriyaj ile frene aynı anda basılır ki motor devreden çıksın viteste iken arabanın itici gücü yok edilsin.
-kaza yapıldığı zaman trafiğin kilitlenmesi pahasına aracın yeri değiştirilmez.
-arabada kazadan sonra kemer sıkışması durumunda kesmek için tedbirden çakı taşınır .
-kısa aralıklarla vites büyütülmez devrini alması beklenir.
-debriyaj halatı koparsa vites değişmek için ani gaz kullanılır.
ARAÇ KULLANIM BİLGİLERİ
DEBRİYAJIN GÖREVLERİ;
• Aracı harekete geçirir.
• Aracın viteslerini değiştirmeyi sağlar.
• Durulduğunda aracın stop etmemesini sağlar.
Debriyaj güç aktarma organı olup sürücünün isteğine göre motor ile tekerlekler arasında irtibat kesici ve irtibat sağlayıcı bir görev yapar. Debriyaja basıldığında motor ile tekerlekler arasında irtibat kesilir, tekerlekler serbest kalır araç iniş eğiminde ise hızlanır, çıkış eğiminde ise yavaşlar, düz yolda ise belirli bir süre hızı değişmez; ancak yer çekimi, sürtünme ve rüzgâr kuvvetinden dolayı araç yavaşlamaya maruz kalır.
ARACIN VİTESLERİ DEĞİŞTİRİLİRKEN ŞU SIRALAMA TAKİP EDİLİR;
• Debriyaja basılır, gaz kesilir aracın vitesi değiştirilir, debriyaj yavaşça bırakılarak gaz verilir.
• Araç kullanma davranış şekli olmayıp, sürücü hal ve hareketlerini içinde bulunduğu şartlara göre düzenler.
• Buna göre; düz yollarda trafik yoğunluğu var ise aracı durdurma şeklimiz debriyaja basılıp fren yapma şeklinde olmalıdır. Aracın hızı fazla ise fren ile yavaşlatılıp debriyaja daha sonra basılır.
• İniş eğimli yolarda; fren ile kontrol yapılıp debriyaja basılır. Çıkış eğimli yollarda ise debriyaja basılıp frenleme yapılır.


Karayolları Güvenlik Sistemleri
Karayolları güvenlik sistemleri, karayolunu kullanan kişilerin güvenlik içinde karayolunda seyretmelerini sağlayan, bu kişilere kılavuzluk eden, kazaya karışan kişilerin de en az zararla, can kaybı olmadan kurtulmalarını sağlamak için inşa edilen sistemler bütünüdür.

Bu sistemleri;
1. Aktif karayolu güvenlik sistemleri
2. Pasif karayolu güvenlik sistemleri
Olarak ikiye ayırabiliriz (Güngör 1999).




Aktif Karayolu Güvenlik Sistemleri
Aktif karayolu güvenlik sistemleri yolculuğun her aşamasında sürücüyle ilişki halindedir.
Bunlara,
■ Trafik işaret levhalarını
■ Işıklı işaret lambalarını
■ Yol şerit çizgilerini
■ Geri yansıtıcı kaplama butonlarını
■ Yetkili kişilerin trafiği yönetmek için yaptığı işaretleri
Örnek gösterebiliriz (Güngör 1999).



Pasif Karayolu Güvenlik Sistemleri
Pasif güvenlik sistemleri, sürücünün herhangi bir kazaya karışması halinde devreye girerek karayolundan faydalanan kişilerin en az zararla olayı atlatmasını sağlamaya yönelik yapılardır (Güngör 1999).
Bunlara;
■ Çelik, çelik halat, beton oto korkuluk sistemleri
■ Banketler Örnek gösterilebilir.
Yolun geometrisi, yapım kalitesi, bakımı; geçit ve kavşakların varlığı ve kullanılabilirliği, trafik kontrol ve işaretlerinin konulduğu yerleri bu işaretlerin sürekliliği ve görünürlüğü, sürücü performansını etkileyen önemli faktörlerden bazılarıdır (Çetinkaya 2001).
EMNİYET KEMERİ
Trafik kazalarına karışan sürücü ve yolculardan bir çoğunun kaza sırasında başlarını bir yerlere çarpması ya da taşıttan dışarı fırlamaları sonucu yaralandıkları ve öldükleri bilinmektedir.
Bu nedenle kazalardaki yaralanma ve ölümleri azaltmak amacıyla araçlardaki değişik güvenlik tedbirleri uygulamaları görülmektedir. Söz konusu bu uygulamalardan en yaygın olanı sürücü ve yolcuların emniyet kemeri denilen koruyucu ile araçta oturdukları yere bağlanmalarıdır.
Motorlu kara taşıtlarında kullanılan emniyet kemeri; taşıtın içine sıkıca bağlanmış olan kemer (kolları), emniyet tokası, ayar ve bağlantı parçalarından oluşan, taşıtın ani yavaşlaması ve kaza anında taşıtta bulunan sürücü ve yolcuların hareketlerini sınırlayarak yaralanmalarına engel olan veya yaralanmalarını maddi ve manevi yönden uğranılan kayıpların derecesini en asgariye indiren bir sistemdir (Çakar 1995).
Emniyet kemeri kazayı önleyecek bir gereç olarak değil, kaza anında kişiyi taşıta bağlı tutarak, yaralanma ve ölüm olasılığını azaltan bir gereç olarak düşünülmüş ve geliştirilmiştir.
İlk defa 1885 yılında bozuk yollardaki at arabaları ve posta arabaları, yolcular taşıtlı yollarda sarsıntıdan düşmesin diye emniyet kemeri kullanılmıştır (Ersoy 1995).
Trafik kazalarında hayat kurtarmada önemli bir konuma sahip bulunan emniyet kemerinin Türk Standartları Enstitüsü :
“Motorlu karayolu taşıtlarında, taşıtın içine bağlanmış kolon, emniyet tokası, ayar ve bağlantı parçalarından oluşan, taşıtın ani yavaşlaması veya kaza anında, taşıtta bulunan sürücü veya yolcuların hareketlerini sınırlayarak yaralanmasına engel olan veya yaralanmasının derecesini azaltan bir sistemdir” şeklinde tarif edilmektedir.
Ancak, emniyet kemerinin trafik kazalarındaki bu fonksiyonel görevini yapabilmesi için doğru emniyet kemeri seçiminin yapılaması şarttır. Çünkü Opel firmasının yaptığı kaza araştırmalarında; Emniyet kemeri takan her dört sürücüden birinin ve emniyet kemeri takan yolculardan % 20 ‘sinin önden çarpışma şeklinde meydana gelen ciddi kazalarda başlarını direksiyon simidine veya gösterge panosuna çarparak yaralandıklarını ortaya koymaktadır. (Şekil 5.2 )

AKTİF GÜVENLİK
Aktif güvenlik, sürücünün kazadankaçınması için, taşıtın kumanda vefrenleme yetenekleriyle, bilgilendirmesistemleri ve ergonomik olarakyerleştirilmiş kumandalarını kapsar.Kaza ihtimalinin azaltılması ya daaraçların kaza oluşumuna daha azyol açacak biçimde yapılandırılması,araca daha çok aktif güvenlik elemanlarınınilavesiyle mümkündür.Aktif güvenlik elemanları, herhangibir kaza ihtimali öncesinde, kazadankorunmak için devreye girenveya devrede olan güvenlik elemanlarıdır.Aktif güvenlik aşağıdakialt başlıklarda incelenebilir.
PASİF GÜVENLİK
Pasif güvenlik, bir kaza ile karşılaşılmasıdurumunda, kazanın olumsuzsonuçlarınıolabildiğince azaltmakamacıyla yapılan bütün yapısal vetasarım özelliklerini kapsamaktadır.
Sürüş güvenliği
Sürüş güvenliği, tekerlek süspansiyonu,yaylanma, yönlendirme vefrenleme yetenekleri bakımından,uyumlu süspansiyon tasarımınınsonucudur ve en avantajlı dinamiktaşıt davranışını yansıtmaktadır.Günümüzün modern taşıtlarınındireksiyon sistemleri, beklenmeyenyönlendirme düzeltmeleri olmaksızıntaşıtın kolay ve güvenli olarakyönlendirilmesini, direksiyon serbestbırakıldığında da tekerleklerintekrar düz duruma gelmesini sağlayabilmektedir.Yönlendirme kararlılığı konusundayapılan bir başka çalışma ise, dörttekerlekten yönlendirmedir. Arkatekerleklerin, yüksek hızlardaki aniyön değişikliklerinde ve virajlardakiaşırı yönlendirilmesini önlemeküzere, 1 - 2 derece kadar yönlendirilmesigerekmektedir. Bu küçükdengeleme, tutunma sınırına doğruönemli bir güvenlik rezervi sağlamaktadır.Normal kullanımda taşıtı güvenlive düzgün bir şekilde yavaşlatmakveya durdurmak üzere kullanılanservis frenleri, kaza riski olan durumlardakiacil frenleme (panikfrenlemesi) durumlarında, taşıtı enkısa mesafede, doğrultu ve yönlendirmekararlılığı kaybolmadandurdurabilmelidir. Günümüzünmodern taşıtlarında, kaygan satıhlardakiacil frenleme dahil, frenlemeninmümkün olan en kısa mesafede,doğrultu ve yönlendirmekararlılığı kaybolmadan başarılmasıiçin, tekerlek kilitlenmesini önleyicisistemler (örneğin, ABS) kullanılmaktadır.Bu sistemlere, sistemindaha da geliştirilmesiyle, çekiş kontrolyeteneği (anti-spin) de kazandırılabilmekteve herhangi bir veyabir çift tekerleğin (ön veya arka)çekiş sırasında kayması halinde,kayan tekerlek veya tekerleklerinfrenlenerek, kaymalarının en aza indirilmesisağlanabilmektedir.
Dış güvenlik
“Dış güvenlik” terimi, taşıt tarafındançarpılan yayalar, bisiklet vemotosiklet sürücülerinin yaralanmalarınıen aza indirmek için taşıtakazandırılması gereken tüm tasarımözelliklerini kapsar. Dış güvenliğibelirleyen başlıca faktörler;
• Taşıt gövdesinin deformasyondavranışı ve
• Taşıtın dış biçimidir.
Buradaki temel amaç:Taşıtın dış kısmınınbirinci dereceden çarpışmayı(taşıtın dışındaki kişileri ve taşıtınkendisini içeren çarpışma) en azaindirecek biçimde tasarlanmasıdır.Taşıt tarafından çarpılan yayalardakien ciddi yaralanmalar, taşıtın öntarafının çarptığı kişilerde görülmektedir.İki tekerlekli taşıtlar vebinek otomobillerini içeren kazalarınsonuçları, binek otomobillerinintasarımında dikkate değer doğalenerji bileşenleri kullanılması,yüksek koltuk pozisyonu ve temasnoktalarının genişletilmesiyle çokaz da olsa iyileştirilebilmektedir.Binek otomobillerine uygulanan butür tasarım özelliklerinden bazılarışunlardır.
• Hareket edebilir ön farlar,
• Gizlenmiş, durabilir cam silinecek
• Gizlenmiş yağmur olukları,
• Gizlenmiş kapı kolları,
• Katlanabilir yan dikiz aynaları,
• Esnek tamponlar.
Trafikte çok çeşitli boyut ve özelliktekitaşıtlar bir arada seyretmek durumundaolduğundan, hafif ve ağırtaşıtlar arasında kazaların olması dakaçınılmazdır. Bu taşıtlar arasındakikütle, boyutlar ve yapısal katılıkfarklılıkları nedeniyle küçük taşıtlarınaleyhine olan dengesizliğinsonucu olarak, hafif taşıtların hasarriski daha yüksek olmaktadır.Tasarımla ilişkili dış güvenliği geliştirmekamacıyla ticari taşıtlara, önve arkadakilere ilave olarak, yanalkoruyucu saptırma elemanları yerleştirilerek;küçük taşıtların, motosiklet,bisiklet sürücülerin ve yayalarınbu taşıtların altına girmeleriönlenmeye çalışılmaktadır.

İç güvenlik
“İç güvenlik” terimi, bir kaza durumunda,taşıtın içerisindeki kişilereetki eden ivme ve kuvvetleri en azaindirecek, onlara yeterince hayatihacim sağlayacak ve kazadan sonraonları taşıtın dışına çıkarmadakritik öneme sahip elemanların çalışmasınıgaranti edecek önlemlerikapsar. Taşıtın içerisindeki kişileringüvenliğini etkileyen önemli faktörlerşunlardır:
• Taşıt gövdesinin deformasyondavranışı,
• Yolcu kabininin dayanımı, çarpışmasırasında ve sonrasındaki hayatihacmin büyüklüğü,
• Engelleme sistemi,
• Çarpma alanları (taşıtın iç kısmı),
• Direksiyon sistemi,
• Taşıtın içindekilerin kurtarılması,
• Yangından korunma.
İç güvenliğin önemini vurgulamakamacıyla, sabit bir duvara80 km/h hızla çarpan bir otomobildekiyaklaşık 0,15 saniye sürenbir kaza sırasında cereyan edenolaylar örnek olarak verilmiştir.0,026. s : Ön tamponlar araca gömülür.Araç, ağırlığının 30 katı kadarbir kuvvetle frenlenir. Eğer emniyetkemeri ve hava yastığı kullanılmıyorsa,taşıttaki yolcular kabin içerisinde 80 km/h hızla hareketlerinedevam ederler.
0,039. s : Sürücü, koltuğu ile birlikte
15 cm öne fırlamıştır.
0,044. s : Sürücü, göğüs kafesiyle
direksiyona çarpar.
0,050. s : Taşıt ve içindekiler üzerineetkiyen yavaşlatıcı ivme, ~80 g (g:yerçekimi ivmesi, 9,81 m/s2) ye ulaşir(uçuş simülatörlerinde yapılandenemelerde 6 g’lik bir ivmenin etkisinde
kalan bir pilotun yüzündekitüm etlerin geriye doğru çekildiği,kemiklerininfırladığıgörülmüştür).Yani, taşıt ve içindekilerin üzerine,ağırlıklarının 80 katı kadar kuvvetler
etki etmektedir.0,068. s : Sürücü, 9 tonluk bir kuvvetlegösterge paneline çarpar.
0,092. s : Sürücü, yanındaki yolcuile birlikte, aynı anda kafasını öncama çarpar. Sürücünün yanındakiyolcu, bu çarpma sonucunda kafasındanölümcül bir yara alarak dışarıyafırlar.
0,100. s : Direksiyon simidi tarafındantutulan sürücü, tekrar aracıniçine düşer. O anda ölmüştür.
0,110. s : Araç yavaşça geri çekilmeye
başlar.
0,113. s : Sürücünün arkasında oturanyolcu (emniyet kemeri yoksa),sürücünün seviyesine kadar yükselirve kafasıyla ona sert bir darbeyaparken, aynı anda kendisi deölümcül biçimde yaralanır.
0,150. s : Cam ve çelik parçaları yeredüşer, tekrar sessizlik egemen olur.Görüldüğü gibi, 0,2 saniyeden dahakısa bir süre içerisinde her şey bitmektedir.Ortaya çıkan enerjinin, 1ton ağırlığındaki bir otomobili, yaklaşık30 m yukarıya fırlatabilecekboyutlarda olduğu ifade edilmiştir.Sürücü ve yolcu sınırlama sitemlerininamacı, çarpışma anında sürücüve yolcunun araç iç parçalarınaçarpmasını engellemek ve herhangibir dış ve iç yaralanmaya sebebiyetvermemek üzere hareketlerinisınırlamaktır. Bu amaçla, özellikleelastiki ve plastik uzama kapasitelimodern emniyet kemerleri ve bunlarlabirlikte kinematik hava yastıklarıkullanılmaktadır.
TEKNİK AÇIDAN GÜVENLİ SÜRÜŞ
Güvenli bir sürüş’teki en büyük etkenlerdenbiri kullandığınız araçtır. Yeni bir araç alırken o aracın hızlanmasından,son süratinden çok, yoltutuşunu, fren mesafesini, ABS-ESPEBD-
Hava Yastığı vs. gibi güvenlik önlemlerinigözönünde bulundurun.
Teknik açıdan birkaç uyarı ve tavsiye...
1 Hızınızı viraja girmeden önceazaltın. Viraj içinde gaz kesmek arabanınarkasının savrulmasına sebepolur.
2 Hızınızı yolun gerçek şartlarınagöre ayarlayın, kendi arzularınızagöre değil.
3 Hız arttıkça daha uzağa bakın.Olacakları önceden tahmin etmeyeçalışın.
4 Her hızda fren için ne kadar duruşmesafesi olduğunu hesaplamayı öğrenin. Yolun fiziksel durumunagöre (asfalt, toprak, yağmur, kar)duruş mesafenizi tahmin etmeyiöğrenin.
5 Mümkün oldukça trafikte diğeraraçlarla yakın hızlarda seyredin. Ortalama ve istikrarlı bir şekildeseyretmek tehlikeyi azaltır.
6 Öndeki araçla aranızda her zamanyeterli emniyet mesafesini bırakın.Araya başkası girmesin diyeöndeki arabayı gereğinden fazlayakından takip etmek sizin içinönünüze bir iki arabanın girmesindençok daha kötü sonuçlar yaratabilir.
7 Otomobil kullanırken sadeceyola konsantre olun. Yanınızdakikişiyle konuşurken sakın ama sakınona bakmayın. Bir anlık kafanızıçevirmeniz, kendinizi önünüzdekiarabanın tamponuna yapışık bulmanızasebep olabilir.
8 Özellikle şehir içinde, radyo-teyp,klima, cam, vs gibi aksesuarlarla ilgilenirkenmümkün olduğunca gözünüzüyoldan ayırmayın.
9 Yüksek hızlarda ani manevralardankaçının. Yüksek hızlarda kontrolükaybedilen bir arabayı tekrarçizgisine getirmek çok zordur.
10 Güvenli ve profesyonel bir sürüşmest olmuş halde değil, otomobilinkontrolünü elde tutarak yapılır.İki elinizi de her zaman direksiyonüzerinde tutun. Sol kolu camdansarkıtmak, ya da sağ elinizi süreklivites topuzunda tutmak size bir şey kazandırmaz.Değişken zemininlerde yol tutuşudeğerlendirmek için uygun ortamdafrenleri denemek veya küçük direksiyonhareketleri yapmak iyidir.
İyi ve güvenli bir sürüş için aşağıdakiuyarılara dikkat etmelisiniz
1 Başa gelebilecek her türlü durumakarşı çözümleri önceden tasarlayın.Sebep-sonuç ilişkileriyle olabilecekleriönceden tahmin etmeyeçalışın.
2 Eğer bir konvoyda veya yakıntakip edilen bir trafikte iseniz, diğer sürücülerin davranışlarını, neyapabileceklerini önceden tahminetmek için uzağa bakın.
3 “Aquaplanning” etkisinde (lastiklerinsu birikintilerinde yerle temasıkaybetmeleri) gazı kesin, direksiyonudüz tutun.
4 Sollama yapmadan önce öndekiaraca çok fazla yaklaşmayın. Ani birşekilde sol şeride çıkmayın.
5 Sollamalarda öndeki araçtanbiraz uzaktan seyredip, uygun zamanlamayıyaparak, aradaki mesafeyihız almak amacıyla kullanıpsollamayı gerçekleştirmek dahakolaydır.
6 Eğer önünüzde giden araç, anidenbir manevra yaparsa siz deonun izinden gidin. Büyük ihtimalleyoldaki bir engelden kaçmıştır.
7 Yol üzerinde aniden bir hayvanveya bir objeyle karşılaşırsanız, direksiyonuaniden kırmayın, en az zararıverecek doğru manevrayı yapın. Anifrenle birlikte ani direksiyon hareketiarabayı rahatlıkla yoldan çıkarabilir.Ve unutmayın ki sizin hayatınız önünüze
çıkabilecek bir hayvanınkindendaha değerlidir.
PSİKOLOJİK AÇIDAN GÜVENLİ SÜRÜŞ
İyi sürücülük, güvenli araba kullanmayıbilmektir... İyi, istikrarlı, ustabir sürücü olabilmek için öncelikleiyi bir psikolojiye sahip olmak gereklidir.Unutmayın ki kazaların veya hatalarınçoğu normalde yapmadığınızşeyleri yaparken olur! Herşeydenönce, istikrarlıkullanın. 2 saat120’yle gitmek, 1 saat 90’la, 1 saat150’yle gitmekten daha güvenlidir.1 Arabanızı her zaman siz kullanın,başkalarının sizin sürüş tarzınızı değiştirmesineizin vermeyin.2 Yolcularınızın sizi yönlendirmesineizin vermeyin.3 Dışarıdan, diğer sürücülerdengelecek tepkileri umursamayın. Buetkiler, sürücülerin normalde yapmadıklarıhareketleri yapmasına,bazı limitlerin ötesine geçmesinesebep olur.4 Gösteriş isteğinizi frenleyemiyorsanız,hızlı kullanmayı seviyorsanız,ustalığınızı uygun bir şekildeortaya koyun.5 Sabırlı ve hoşgörülü olun.6 Diğer sürücülere saygı gösterin.Onların her küçük dikkatsizliğini,negatif bir olay olarak değerlendirmeyin,unutmayın ki herkes hatayapar. Bu hataları düzeltmek herzaman sizin işiniz değildir, ve geneldebağırıp-çağırmanız, kornayasonuna kadar basmanız, ya da karşıdakineuzunları dikmeniz onunbu hataları bir daha yapmayacağıanlamına gelmez. Hata yapan sürücüleriuygun bir şekilde uyarın.7 Diğer otomobil sürücülerininde yolu kullandıklarını ve sizin gibibu hizmete hakları olduğunu sakın
unutmayın.
DOĞRU SÜRÜŞ POZİSYONU
Sürücü koltuk ayarı
Sürücünün doğru oturma konumu,güvenli ve sakin bir sürüş için olduğu kadar tehlikeli durumlarda ani tepkilergösterebilmesi için de çok önemlidir.İdeal konum kolunuzu direksiyonauzattığınızda bileğinizin direksiyonsimidinin üzerine denk gelmesiylebulunur. Direksiyona aşırı yaklaşmakya da uzak oturmak hakimiyeti azaltır,ani manevralarızorlaştırır.
Yükseklik ayarı
Sürücü, koltuğunu otomobilinin önünü,yolu ve önemli tüm göstergelerigörebileceği yüksekliğe ayarlamalıdır.
Kol ve bacak mesafesi
Bir aracı iyi kontrol etmekte ve güvenlibir şekilde kullanmakta, doğru sürüşpozisyonu en ön plandadır. Koltuğunarkasının iyi ayarlanması, kollarınızınve bacaklarınız pozisyonu, aynalar,direksiyon, size en uygun, en rahat sürüşpozisyonunu sağlayacak şekildeolmalıdır.Öncelikle sırtınız her zaman koltuğayapışık, dayanmış olmalıdır. Eğer koltuğufazla geriye çekmiş veya koltuğunarka kısmını fazla yatırmış isenizve direksiyonu tutmak için biraz önedoğru kalkıyor ve sırtınız koltuktanayrılıyorsa bu çok tehlikelidir.Virajlardadengenizi kaybetmemeniz içinsırtınız her zaman koltuğa sıkı sıkıyadeğiyor olsun.Fakat şunu da belirtelim ki, airbag’liaraçlarda direksiyona çok fazla yakındurmak da sakıncalıdır. İdeali, sırt tamamenkoltuğa yaslanıp kollarınızıdireksiyonun üst noktasına uzatıldığındabileklerin direksiyon simidinetemas ediyor halidir. Kolların ve dolayısıylagövdenin uygun pozisyonubudur.Bacak pozisyonlarına geldiğimizde; bacaklar, direksiyon simidine değmeyecek,ve siz direksiyonu çevirirkenellerinize temas etmeyecek şekildedurmalıdır. Ayrıca ayağınızı pedallardançektiğinizde dizinizin bir yeredeğmemesi gerekir. (Direksiyon bağlantısınınolduğu yerin alt kısmı gibi).Yani bacaklar çok kırık olmamalıdır.Uygun sürüş pozisyonu için önce bacaklarınızagöre (kırık olmayacak şekilde)koltuğu ayarlayın ve sonra onagöre koltuğunuzun arka yatırılabilenkısmıyla kollarınızın direksiyona uzaklığınıayarlayın.
Ellerin direksiyon üzerindeki konumları
Direksiyon simidi yaklaşık 9’u çeyrekgeçe konumunda dıştan tutularakbaşparmaklar direksiyon göbeğindenkolların üzerine konumlandırılır.Direksiyon kollarının üzerine yerleştirilenbaşparmaklar kolların sahipolduğu ağırlığın bir bölümünün taşınmasınayardımcı olur.Direksiyonda yapılacak tüm hareketlerbu temel pozisyondan yola çıkılarakbaşlatılır. Otomobilin yönlendirilmesiiçin genellikle direksiyonun en fazla yarım tur çevrilmesi yetmektedir; bunedenle yettiği sürece ellerin sahipolduğu konum bozulmadan uzuncasüre yol alınabilir.
Dönüşlerde viraj çapı küçüldüğündevirajın iç tarafına bakan el gevşetilerekviraj dışındaki elle direksiyon simidi180 derceye kadar çevrilebilir.Bu yöntemle direksiyon çok çabukçevrilebilir ve sonra temel direksiyontutuş pozisyonu çabucak gerçekleştirilebilir.
Dönüşlerde viraj çapı küçüldüğündevirajın iç tarafına bakan el gevşetilerekviraj dışındaki elle direksiyon simidi180 derceye kadar çevrilebilir.Bu yöntemle direksiyon çok çabukçevrilebilir ve sonra temel direksiyontutuş pozisyonu çabucak gerçekleştirilebilir.Anlatılan yöntem özellikle arkası savrulanbir otomobilin de ön tekerleklerinhangi konumda olduğunun anlaşılamamasıveya geç anlaşılabilmesinedeniyle çok önemlidir.
Ayakların pedallar üzerindeki konumları
Sol ayağınızı kullanmadığınız zamanlarda,asla ayağınızı debriyaj pedalıüzerinde tutmayınız. Bu debriyajınoynar aksamına zarar verebilir ve ayrıcadebriyaj balatalarını eskitebilir.Uygun pozisyon, sol ayağın, kullanılmadığızamanlarda, debriyajın soltarafındaki boşlukta tutulmasıdır.(Hatta bazı araçlarda sol ayak dayamayeri vardır. Sportif pedal takımlarındada pedallar dörtlüdür. Sol ayak herzaman soldaki ayak dayama yerindedurur.

Emniyet kemeri
Emniyet kemerlerinin tam korumasağlayabilmesi için:
• Emniyet kemerinin kilidi takıldıktansonra bel bölümü vücudu sıkıcasarmalıdır. Bu sıklığın sağlanabilmesiiçin göğüs üzerindeki kemer yukarıdoğru çekilerek gerilmeli ve kemerindönük olmaması sağlanmalıdır.
• Emniyet kemerinin yükseklik ayarısayesinde kemerin boyunla omzuntam ortasına köprücük kemiğininüzerine gelmesi gerekmektedir.
ABS İLE FREN YAPMAK
ABS fren sistemine sahip otomobillergenel olarak ABS’siz otomobilleregöre daha kısa mesafede durabilirler.ABS’li otomobillerin asıl üstünlükleriise panik fren yapıldığında(frene tam güçle basıldığında) halaistenilen biçimde yönlendirilmesive kontrol altında tutulabilmesidir.ABS’li otomobillerin en kısa mesafededurmasını sağlayabilmek için freneilk anda tam güçle basılması gerekmektedir.ABS’siz otomobillerdekigibi fren pedalına kesik kesik basmak(pompalamak) fren mesafesiniuzatmaktan başka bir işe yaramaz.
Karda Sürüş Teknikleri Hemen hemen tüm sürücülerin korkulu rüyası haline gelen kar ve buzlanmaya karşı güvenli sürüş için yapılması gerekenleri yete rince biliyor musunuz?
Kötü hava şartlarında güvenli sürüşiçin, sürüş tekniğinin yanında, araçtabulundurulması gereken malzemelerde önemli rol oynuyor. Bu aradakarlı ve buzlu havada trafiğe çıkacaksürücülerin sürüş stilini yol ve havaşartlarına uydurmak ve her zamankindendaha dikkatli araç kullanmakbüyük önem taşıyor.Bir kazadan kaçınmanın en iyi yoluönceden tahmin etmektir. Bu nedenleönünüzdeki araçla aranızdaki takip mesafesini normalin iki katınaçıkarın. Manuel şanzımanlı araç kullananlardebriyaj pedalını dikkatlikullanmalı, pedalısertçe bırakmamalı.Otomatik şanzımanlı araç kullananlarsahızlanmalarda asla gaz pedalınasonuna kadar basmamalı.Buzlu ya da karla kaplı bir yokuşinerken mümkün olduğunca motorunfrenleme gücünden faydalanılmalı,belirli aralıklarla fren pedalına hafifçebasılmalı.Cam ve silecek süpürgeleri arasınakarton koyarak soğuk gecelerde sileceklerindonup cama yapışmasınıönlemeye çalışın.Camlar buğulandığında ise yancamlardan birini hafifçe aralayın,havalandırmayı en sıcak konuma getirin,fanı en yüksek hıza getirip öncama yönlendirin.Sağlam bir çekme halatı, takoz,yedek ampuller, eldiven ve sizi sıcaktutacak yedek giysiler acil durumlardankurtulmanızı kolaylaştıracaktır.Öndeki aracın izinden giderek patinajriskini azaltabilirsiniz.Kar küreği, buz kazıyıcısı ve buğuçözücü spreyler otomobilini açıkhavaya park eden sürücüler içinen gerekli ekipmanlar arasında yeralıyor.Yolda kaldığınızda açlığınız bastıracakve enerji verecek bir paketçikolata da otomobilde bulunmalıdır,

Siste
Siste daha iyi gören sürücü yoktur. Daha fazla risk alanlar vardır.Çok yoğun siste en güvenli yöntem gitmemektir. Yolun en sağına geçip durun kısa farları, sis lambanızı, ikaz lambalarınızı yakın ve sisin azalmasını bekleyin.
Altın kural; gitmemek, istenmeyen yere gitmekten çok daha sağlıklıdır.
Sarı gözlüklerinizi takın,
Gece kısa farları yakın,
Sileceklerinizi sık sık çalıştırın.
Önde giden aracın sis lambasının parlaklığı fren lambalarının görülmesini zorlaştırır. Takip mesafesini uzatın.
Sollama tuzağına düşmeyin.
UZMAN USTA DİREKSİYON VE İLERİ SÜRÜŞ TEKNİKLERİ EĞİTMENİ ÖĞRETİCİSİ
TARIK ÖZPİRİNÇÇİ
LÜTFEN TRAFİK KURALLARININA UYALIM
KAYMA RİSKİNİN OLDUĞU YÜZEYLER
Yağmurdan Hemen Sonra Toz Yaprak Gibi Birikintilerin
Lastiklerin Kaymasını Kolaylaştırması
• Hava Sıcaklıklarının Ani Düşmesi ve Sıfır Derece Düzeyine
İnmesiyle Gizli Buzlanmanın Oluşması
• Köprü ve Viyadüklü Kesimler
• Gevşek Malzemeli, Mıcırlı Yüzeyler

TEHLİKELİ YÜZEYLER

• Metal Yüzeyler
• Rögar Kapakları
• Çukur, Teker İzi ve Bunların Su ve Yağla Dolması
• Taksi ve Otobüs Duraklarındaki Yağ
• Yeni Döşenmiş Asfalt Yol Tabakası İle Mevcut Asfaltın
Aşırı Sıcaklar Altında Erimesi

KAYMA NEDENLERİ

• Aşırı Hız
• Hızınızı Azaltarak Kayma Riskini En Aza İndirilebilirsiniz
• Sert Direksiyon Kırmalar
• Virajlara Girerken Doğru Araç Pozisyonu ve Direksiyon Tutuşuyla Kayma Riski azaltılmalıdır

Aşırı Hızla Birlikte Sert İvmelenme :

• Aşırı Hızla birlikte Aracınızın Ani Bir Şekilde
İvmelenmesi Tipik Bir Kayma Nedenidir
Frene Aşırı Basma ve Ani Fren:
• Uygun Hızlar Kullanılmaz ve Riskler Önceden Tahmin
Edilmezse Ani Fren Kaçınılmaz Olur. Frene Aşırı Basma
ve Ani Fren Kayma Nedenidir.
Silecekler:
• Güneş in ve tozun etkisi ile silecek lastikleri niteliklerini zamanla kaybeder bu nedenle silecek lastikleri her 6 ayda bir yenilenmelidir.
• Yağış altında seyrederken sollama yapmadan önce silecekler yüksek hızla çalıştırılmalıdır.
• Yağmur suyu hiçbir zaman ön camda birikmemelidir.
• Silecek suyu devamlı kontrol edilmelidir.
• iyi silmeyen silecekler tehlikeleri saklar. Görülemeyen tehlikelerin önlemi alınamaz.
Aynalar:
• iyi ayarlı ve temiz aynalar trafiği 360 derece görmeyi sağlar.
• Bununla birlikte tüm aynaları aynı anda kullanabilmek imkansız olduğundan daima aynaların gösteremediği ölü bir nokta vardır.
• şerit değiştirirken aynalardan görülmeyen ölü nokta sağ veya sol omuz arkasına bakılarak görülmelidir.
• bükey aynalar daha geniş bir alanı gösterir ancak mesafeyi tam olarak göstermez.
• Kabin içindeki aynaya asılan süsler görüşü kısıtlar, dikkati dağıtır.
• Dış dikiz aynaları mutlaka 90 dereceye ayarlanmalıdır.
Aydınlatma Donanımı:
• iyi görme ve görünme trafikte yaşam şansını arttıran en önemli faktördür. Ġyi görmek ve görülebilmek için farlar iyi ayarlı ve temiz tutulmalıdır.
• Kısa farlar hızlı yol kesimlerinde gündüzleri güneşli havalarda bile yakılmalı ve tehlike yaratacaklara daha iyi görünme sağlanmalıdır.
• Sinyaller trafiğin en önemli iletişim aracıdır. Diğer sürücülere, yayalara ve trafik görevlilerine niyetinizi gösterir.
• Sinyal vermek otomatik olarak manevra hakkını vermez. Sinyal verdikten sonra trafiğin uygunluğu saptanır ve ancak ondan sonra başkalarının hakkına saygılı olarak manevra yapılır.
• şerit değiştirmek için; aynalara bakarak arka ve yandaki trafiğin uygunluğunu saptayın, sinyal verin, şerit değiştirilecek yöndeki omuz arkasına bakın ve aynaların görüş alanı dışında kalan ölü noktada herhangi bir aracın olup olmadığını görün sonra şerit değiştirin.
• Sinyal vermeye üşenen sürücü kazaya çok daha yakındır.
• Sinyal, stop ve dörtlü ikaz lambanızı sürekli kontrol edin. Zira ışıklarınızı göremeyenler size en büyük tehlikeyi yaratır.
• Geri vites lambası ayrıca geri manevrada geceleri arkayı aydınlatır. Eksiksiz olmalı devamlı temiz tutulmalıdır.
• Kabin içindeki ışıklar gece yolculuklarında çok kısa süre ile kullanılmalı açık bırakılmamalıdır. Gece açık tutulan tavan lambası vs. Ön camdan yansır ve görüşü kısıtlar.
• Sis lambası Siste yakılır. Diğer hava şartlarında ve özellikle yağmurda sis lambası yakılmaz.
Korna:
• Acil durumlarda, sürücünün kendisini göstermesi veya tehlike yaratabilecek olanları uyarmak için kullanılır. Tehlike yaratabilecek yayalar, sollamak istediğiniz ve aynaları olmayan aracın sürücüsünü, aracını farkında olmadan geri kaydıran, lastiği inik, kapısı açık veya başka olumsuzluk olan aracın sürücüsü korna ile ikaz edilebilir.
• Küçük çocukları uyarmak için korna çalınmaz. Onların paniğe kapılıp beklenmedik hareketlerine neden olabilirsiniz.
Durma Mesafesi Ve Etkileyen Faktörler:
Durma mesafesi ya da “emniyetli durma mesafesi”, bir aracın ve sürücüsünün, önünde beklenmedik bir gelişme olduğunda, durma için gerekli olan mesafe olarak tanımlanır. Bu mesafe reaksiyon mesafesi ve frenleme mesafesi olmak üzere iki temel parçadan meydana gelir. Bu iki mesafenin toplamı “durma mesafesini” verir. Reaksiyon mesafesi genel olarak hız, sürücünün fiziki ve ruhsal durumu, sürücünün konsantrasyonundan oluşan üç şarta bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Elbette en önemlisi „hız‟dır. Hız tek başına, reaksiyon süresinde alınacak mesafeyi etkilediği gibi, sürücünün durumu ve konsantrasyonunun getirebileceği kısıtlamaları da daha da olumsuzlaştırır. Basit bir hesaplamayla hızın etkisini şöyle anlatılabilir. Ortalama reaksiyon süresi 1 saniye olarak alındığında, bu sürede kat edeceğiniz mesafe, hızınız 36 km/saat ise 10 metre, 72 km/saat ise 20 metre olur. Ayrıca, artan hızlarda sürücülerin algılama yeteneklerinde azalmalar olduğu ve hızın ayrıca reaksiyon sürelerini de artırdığını söyleyebiliriz. Sürücünün; yaşı, yorgunluğu ve alkol uyuşturucu madde kullanıp kullanmamış olması fiziki ve ruhsal durumunu ve dolayısı ile reaksiyon süresini etkileyecektir. Sanıldığının aksine, gençlerin çok erken reaksiyon vermesi buna karşılık yaşlıların geç kalması bütünüyle doğru değildir. Çoğu kez, reaksiyon trafikte deneyim ile ilgilidir. Bir şeyin görülmesi ne kadar önemliyse, onun tehlike olarak algılanması ve durmaya karar verilmesi de en az onun kadar önemlidir. Sürücünün yola, yol çevresine ve trafik durumuna konsantre olması, reaksiyon süresini etkileyecektir. Burada yeni olarak belirtilecek konu, yol ve çevresinin etkisidir. Çok ışıklı ya da tersine aydınlatmasız bir ortam sürücüyü görüş ve algılamada yanılgılara düşürecektir. Karar verme süresinin uzaması, benzer şekilde, reaksiyon mesafesini uzatacaktır.Frenleme mesafesi, reaksiyonun gösterilmesi yani fren pedalına basılmasından durma anına kadar geçen sürede kat edilen yola karşılık gelir. Frenleme mesafesi de hız, yolun eğimi, yolun yüzeyi, lastiklerin durumu gibi faktörlere göre değişkenlik gösterir. Frenleme mesafesi içinde hiç şüphesiz, yine en önemli faktör „hız‟dır. Çünkü hızın ikiye katlanması frenleme mesafesini tam dört kat artıracaktır.
Yokuş aşağı durma mesafeniz, diğer tüm şartlar aynıysa, yokuş yukarı durma mesafenizden daha uzun olacaktır. Yol yüzeyi durma mesafesini etkilemektedir. Lastiklerinizle, yol yüzeyi arasında iyi bir tutuşun sağlanması önemlidir. Diğer yandan, araç tiplerinin (binek aracı – ağır taşıt) ve yükleme biçimlerinin de frenlemeyi etkilediği doğrudur.


Gece Yolculuğu:
• Gece yolculuklarında görüş azalması, kontrastlar, renkler ve yol sınırları belirsizleşmesi, gözlerin daha çabuk yorulması ve güvenli sürüş için gerekli bilgilerin azalması gibi nedenlerle ölümle neticelenen kaza riski iki misli artar.

• Gece yolculuğunda iyi görüş için camlarınızın içi ve dışı, aynalar, farlar ve ışık donanımı çok temiz olmalıdır. Karşıdan gelen ışıklar camdaki en ufak lekede yansıma yapar.

• Farlar kısa ve uzun huzmede tam ayarlı olmalıdır. Silecekler iyi silmeli, fıskiyeler iyi çalışmalı, silecek suyu tamamlanmalıdır.

• Kabin içi ışıklar hareket halinde iken kısa süreli

Yol yüzeyinde su birikmesi, buz ya da kar olması yine fren mesafesini uzatan faktörlerdir. Bu arada, lastiklerden de bahsetmek yerinde olacaktır. Kabak lastik diye belirttiğimiz, diş derinlikleri azalmış ya da yok olmuş lastiklerin yolu kavraması ve tutuşu da azalacağından, frenlemeyi zorlatıracağı gibi mesafeyi de uzatacaktır.



• Karşıdan gelen araçların ayarsız farları gözü kamaştırır ve görüşü sıfıra indirir. Kısa bir sellektör ile karşıdakini uyarın.

• Eğer uzun huzmeleri söndürmez ise veya farları ayarlı değilse siz de uzunları yakarak onun gözünü kamaştırıp riskleri arttırmayın. Derhal yavaşlayın ve karşıdan gelen farlara bakmayın kısa aralıklarla sellektör yapın ve önünüzdeki yolun orta sağına bakın. Çünkü en büyük tehlike sağda ışıksız bırakılmış araçtır ve onu mutlaka önceden görmek gerekir. Karşıdan gelen araç ile aynı noktaya gelindiğinde sağdaki tehlikeyi görme imkânı yoktur. Gördüğünüz an çarpma anıdır. Binek oto ile duran bir traktöre, römorka, kamyon vs. çarpmada hayatta kalma şansı çok azdır.

• Karşıdan gelen tek far motosiklet olabilir. Ancak güvenli sürüş için her zaman sol farı yanmayan kamyon olarak kabul edilmelidir.

• Koyu renk giyimli yayaları, ışıksız bisiklet ve diğer araçları görmek ve önlemini almak sizin görevinizdir. Bu tehlikelerin her görülmeyen santimetre karede gizlenebileceğini hatırlayın.

• Uzun farlarla giderken başkalarının gözünü kamaştırmamak ve karşıdan gelen olup olmadığını görebilmek için karşıdan bir araç geliyorsa, sizi sollayanlar önünüze geçmeden, ışıklandırılmamış yol kesimlerindeki virajlara ve arkası gözükmeyen tepelere yaklaşırken, karşıdan gelen yayaları gördüğünüzde, kısa farlarınızı yakın.

• Normal koşullarda geceleri takip mesafesini 3 saniyeye çıkarın. Gece ve yağmurda sis lambasını hiç bir şekilde yakmayın.

• Trafikte hayatta kalmak için her zaman her yerde iyi görün ve görülün.
Uzun Yol Yolculuğu
• Uzun yolculuklarda trafik kazalarının artmasının en büyük nedenlerinden bir tanesi yola çıkan sürücülerin sabırsız davranışlarıdır. Sabırsızlıkla ulaşmak istenen yere bir an önce varma çabası ile yapılan aşırı hız ve gereksiz sollamalar ölümcül kazaların başlıca nedenleridir.

• Öncelikle uzun yolculuğu iyi planlanmalıdır.

• KıĢ aylarında yapılan yolculuklarda, olumsuz hava ve yol koşulları nedeni ile gecikmeler beklenmeli ve ona göre yol programı yapılmalıdır.

• Ayrıca çocukların kolay sıkılacağı, acıkacağı ve daha sık ihtiyaçları olacağı bilinmelidir. Otoda sıkılan çocuğun ağlaması, yaramazlık yapması normaldir, ama sürücünün dikkatini kolayca dağıtabileceği için büyük tehlike demektir. Büyükleri rahatsız etmeye başlayan çocuğun emniyet kemerini çözüp, otoda sağa sola dolaşmasına izin vermek onlara yapılacak en büyük kötülüktür.

• Yolculuk sırasında sıkça verilecek molalar, en pratik ve sağlıklı çözümdür. Ayrıca otonun kabini, sürücü ve yolcuların güvenli ve konforlu bir yolculuk yapabilmesi için tasarlanmıştır. Ancak konfordan önce güvenlik esastır. Yani konfor için güvenlikten ödün verilmez.
• Kazaların yoğunlaştığı yerler hedefe yakın olan yerlerdir. Yolculuğun son 40-50 km'si en tehlikeli bölümüdür.

• Yolculuk esnasında ağır ve yağlı yemekler yemeyin. Sandviç harici yemek yemeyin.

• Kahve sözde uykuyu açar. Ama 1 fincan kahve 7 bardak su ile hazmedilir.


• Gazlı içecekler tüketilmemelidir. Aracın içinde soğuktan korunmak için Eskimo gibi giyinmek hareketlerinizi kısıtlar.

• Aracın camları buğulandığında derhal temizleyin.

• Aracınızın içerisinde kesici aletleri açıkta ve boşta bırakmayın.



Gündüz farlarınız açık gidin. Kendinizi gösterin ki erken fark edilesiniz.

• Yolcu indiren aracın ön tekerleklerine bakınız. Eğer yayaların ayakkabısını ya da ayakkabının tabanı görürseniz hızınızı azaltıp yayaya yol verebilirsiniz.

• Park halindeki araçların yanından geçerken tekerleği sizin yolunuza doğru dönük araçlara dikkat edin.

• Motosiklet ve çocukların fazlaca bulunduğu bölgelerde süratinizi en aza indirin.

• Emniyet kemeri takmadan, koltuk ve ayna ayarlar

İletişim tarık öz: Malatya Elaziğ Diyarbakır Özel Direksiyon 5314952012

Telefon: 05314952012

*

*

*


captcha

İlan düzenleme bilgilerini gönder

ÜYE OLMADAN ÜCRETSİZ İLAN VER